Titel: Ereplicht
Subtitel: Herdenken Tweede Wereldoorlog van blijvend belang
Auteur: Laurens van Aggelen
Uitgeverij: White Elephant Publishing
Pagina's: 224
Uitvoering: full colour, gebonden, hardcover
ISBN: 978-90-79763-10-8
Prijs: € 27,50


Volg me op Twitter Volg voor herdenkingsnieuws en berichten over de Tweede Wereldoorlog @Ereplicht op Twitter


Van huis en haard

NIEUW
Van huis en haard
Herinneringen aan de evacuatie van
Arnhem en omgeving in 1944/1945

Geschreven door Laurens van Aggelen

Klik hier voor meer informatie

NIEUW
EREPLICHT
Herdenken Tweede Wereldoorlog
van blijvend belang
Binnenkort viert Nederland dat we 70 jaar geleden zijn bevrijd. De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog altijd voelbaar. Naarmate je meer van de Tweede Wereldoorlog weet, des te minder begrijp je waartoe mensen in staat zijn, maar ook hoe belangrijk het is om waakzaam te zijn en te herdenken. In 'Ereplicht' schetst schrijver Laurens van Aggelen op een aangrijpende manier een beeld van wat oorlog met mensen doet. Welke impact het heeft wanneer je je vrijheid en alles wat je dierbaar is, wordt ontnomen. Maar ook hoe moedig mensen kunnen zijn in hun strijd om vrede en veiligheid.

"Na 70 jaar is het goed om stil te staan bij de vraag waarom we de Tweede Wereldoorlog moeten blijven herdenken. Maar ook om onszelf nog eens af te vragen wat we herdenken, hoe we dat doen en wat we daarmee als individu en maatschappij beogen. Herdenken verbindt het verleden met het heden en daarom is herdenken zoveel belangrijker dan we ons vaak realiseren", aldus Van Aggelen.

'Ereplicht' bestaat voor een groot deel uit persoonlijke verhalen van burgers, militairen, geestelijken, kunstenaars, tweedegeneratieoorlogsgetroffenen en nabestaanden. Zoals het verhaal van rabbijn Soetendorp die als kind werd gered door degenen die hem een schuiladres boden; het verhaal van Jip Wijngaarden die in een film en op het toneel in de huid van Anne Frank kroop; het verhaal van de KNIL-militair die in het jappenkamp onder de meest zware, mensonterende omstandigheden levens wist te redden. Verhalen die zoveel meer laten zien dan veel geschiedenisboeken met kille cijfers en feiten die niet tot de verbeelding spreken.

Laurens van Aggelen Laurens van Aggelen (Arnhem, 1964) is schrijver en heeft diverse boeken en talloze andere publicaties op zijn naam staan. Met name op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en militaire geschiedenis. Van deze schrijver verschenen eerder boeken zoals: 'Airborne Memorial Service', 'Airborne Forever', 'De Nederlandse Rode Baretten, '150 jaar Koninklijk Bronbeek', 'Veteranenzorg sinds 1945' en 'Van huis en haard'. Van Aggelen is daarnaast als vrijwilliger actief in de veteranenzorg. Als hoofdbestuurslid van diverse organisaties ijvert hij voor de zorg, erkenning en waardering voor (oud)militairen, alsmede voor tweedegeneratieoorlogsgetroffenen.


BOEKPRESENTATIE


Burgemeester Kaiser van de gemeente Arnhem met de schrijver

Op maandagmiddag 16 juni werd het boek gepresenteerd in het Airborne Museum in Oosterbeek. In aanwezigheid van tal van genodigden, waaronder de burgemeesters van de gemeente Renkum, Arnhem en Wageningen, overhandigde de schrijver de eerste exemplaren van het boek aan de heren Kasier, Gebben en Van Rumund, burgemeesters van genoemde gemeentes. Daarnaast kreeg ook Fer Brouwer Von Gonzenbach een exemplaar uitgereikt, ter nagedachtenis aan zijn vader die als KNIL-militair in een jappenkamp diverse levens heeft weten te redden. De Arnhemse burgemeester Kaiser benadrukte in zijn toespraak het boek niet alleen te kopen, maar ook te lezen en vooral om de verhalen door te geven.

De bijeenkomst werd bezocht door militairen van alle krijgsmachtonderdelen, en vertegenwoordigers van verenigingen van oud-militairen en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen.

“Van Aggelen maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat er nooit hoeft te worden getwijfeld aan de noodzaak tot het gedenken en herdenken van oorlogsslachtoffers. Daarom bevelen wij het lezen van deze publicatie, die de heer Van Aggelen met grote inzet en zorg tot stand heeft gebracht en waar wij veel waardering voor hebben, van harte aan.”
G. Flieringa, directeur-bestuurder Oorlogsgravenstichting


©2014 Laurens van Aggelen / White Elephant Publishing